YOGA

Wat is yoga?  Het woord yoga komt voort uit het Sanskriet. Het is ontstaan in India, en bekent “verbinden”. Het verbinden van lichaam en geest door middel van de ademhaling. Door yoga te beoefenen leer je meer lichaamsbewustzijn ontwikkelen. Doordat je krachtige en ontspannende houdingen combineert, ontwikkel je meer stabiliteit, flexibiliteit en ruimte in je lichaam. Je traint de spieren, verbetert de beweeglijkheid van je gewrichten en stimuleert je zenuwstelsel en de ingewanden. Door de focus bij je ademhaling te houden, kalmeer je je geest. Het kan je helpen naar binnen te keren wanneer je daar behoefte aan hebt en het houdt je lichaam gezond!

Je kunt de yoga mat gebruiken als spiegel om te kijken hoe je met jezelf en situaties om gaat. Wat doe je als je in een houding staat en je komt weerstand tegen? Ga je forceren om dieper in de houding te komen (vechten, prestatie), of merk je dat je geneigd bent uit de houding te komen omdat je weerstand voelt (vluchten), of, kun je diep ademhalen en observeren wat die weerstand met je doet?  Door zonder oordeel te kijken naar wat bepaalde gevoelens in je oproepen krijg je meer inzicht in hoe je reageert en omgaat met bepaalde situaties die je tegenkomt in het dagelijks leven. 

 

Yogadocent Kelsey Kluijtmans

 

Kelsey heeft de 200 uur opleiding als Hatha yogadocent afgerond en zit midden in het proces van de 500 uurs opleiding. Deze is gecertificeerd door Yoga Alliance en de Yoga Alliance Professional UK. Ze is dankbaar voor Yogacollege Tilburg, waar ze veel leert en heeft geleerd.

“Ik voel me helemaal geïnspireerd om bijscholingen te gaan doen, waaronder kind yogadocent en yin yoga.”

Momenteel geeft ze nog geen vaste lessen. Wel kun je haar inhuren als invaldocent.

   Wat is Hatha yoga?

Er zijn verschillende soorten vormen van yoga. De klassieke yogastijl is Hatha yoga. Hatha is een Sanskriet woord. Ha betekent zon en Tha betekent maan. De maan staat voor ons onbewuste, het voelen, de emoties, de intuïtie, het verborgene en de spiritualiteit. De zon staat voor de geest, het rationele denken, de inspiratie, de daadkracht en het handelen.

Yoga biedt de mogelijkheid om de kwaliteiten in onszelf te verbinden. Leven in ons lichaam is leven tussen twee polen, bijvoorbeeld voor, achter, links, rechts, boven, onder. Tussen deze polen ervaren we spanning en ontspanning, warmte en kou. We zijn lichamelijk actief of passief, we waken of we slapen. Meestal leven we teveel in een van de twee polen.

Als het leven in ons lichaam in evenwicht is, voelen we ons ook evenwichtig, rustig en tevreden. Yoga betekent eenheid, de vereniging van de polariteiten in onszelf en met onze omgeving. Het maakt ons bewust van ons lichaam, ons denken en voelen. Hatha yoga houdt zich bezig met ademhalingstechniek, gezondheid en lichamelijke oefening. Deze oefeningen zijn gebaseerd op de strekbewegingen van de jungledieren. de bewegingen zijn langzaam en weloverwogen. Het gaat hier niet om de persoonlijke vooruitgang, die men nooit aan die van anderen afmeet. Door regelmatig Hatha yoga te beoefenen wordt het hele organisme versterkt, waardoor men meer energie, harmonie en levensvreugde kan krijgen. Het moeilijke aan hatha yoga behoefening is om niet moeilijk te doen. Het gaat erom te aarden in je lichaam, je grenzen te verkennen, en je vermogens leren kennen. Hatha yoga bevordert een gezond lichaam, een sterke geest en brengt balans in je leven.